Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/elevadoh/public_html/cikkgyujtemeny.hu/wp-content/plugins/register-plus/register-plus.php:1) in /home/elevadoh/public_html/cikkgyujtemeny.hu/wp-content/plugins/stop-spammer-registrations-plugin/stop-spammer-registrations.php on line 94
 Cikkgyűjtemény, cikk beküldés » Málna termesztése, gondozása

Cikkgyűjtemény, cikk beküldés

Ahol Ön írja a cikkeket. Népszerűsítse honlapját, rendezvényét, szolgáltatását ingyen!
ginfo('description'); ?>Málna termesztése, gondozása

Szerző: hkati, 2011. november 12. szombat @ 9:44


Málna termesztése, gondozása

 

Önbeporzó, gyökérsarjakkal szaporodó, bogyós félcserje. Nagyon sok fajtája van. Választhatunk a korai, középérésű, kései, kétszer vagy folyamatosan termők közül.

A vadon termő növények jellegéből sokat megőrzött. Eredeti élőhelyén a cserjeszinthez tartozik. Kedveli a világos félárnyékot, szélvédett tenyészhelyet, az állandó talajtakarást és a gyengén savas kémhatású, nedves, laza talajt.

Sövényként a kerítés mellé is ültethető, de nevelhetjük rács mellett is. Két stabil kerítésoszlop közé húzzunk ki két szál drótot, melyet a hosszú hajtásaikkal befuthatnak. Így a kötözést is megspóroljuk.

Ültetési időszak az ősz, szeptember október és a kora tavasz. A tőtávolság 40-60 cm legyen és a sorok egymástól 1,20-1,60 cm – távolságra legyenek egymástól. A megsérült gyökereket kicsit vágjuk vissza, és sekélyen ültessük a növényeket az előzőleg komposzttal feljavított ültetőgödrökbe.. Tavasszal a fiatal hajtásokat 4-5 szemre metsszük vissza. Terítsük szét a a talajtakaró anyagot, mely szerves tartozéka a málnásunknak. A gyengén savas állapotot tűlevélkomposzttal tudjuk létrehozni. De használhatunk szalma, gyaluforgács, hullott lomb fekete nadálytőlevelet és kéregmulcsot is.

Kifejezetten jó hatású a málna alá vetett zöldtrágya, mely maradhat mulcs gyanánt.  Zöldtrágyának pillangósokat válasszunk, melyek a gümőkben megkötött nitrogénnel kedvezően hatnak a málnára.

A málna metszése:

A málna talajigénye:

A málna betegsége:

Tovább a cikkre >> gazigazito

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mások ezt keresik:

mail bonsaicruise com vn loc:HU mail foreverinns cn loc:HU malna termesztese Kapcsolódó videók:

Pillanat...

Szóljon hozzá!Vezérlőpult


Társoldalunk


Címkék